tisdag 29 december 2015

Dag 3, Introduktion!

Tisdag 29 december

Efter att ha mött omgivningarna i mörker i går kväll var det verkligen upplyftande att vakna och se dem i solljus! Utomhus var det cirka 17°C.

I dag har vi fått en grundlig orientering av vad vi kommer att göra under projektet, med möjlighet att ställa frågor. Vi fick veta hur de har planerat att förbereda oss för fältarbetet i Kapanang och hur vi praktiskt kommer att genomföra det. Utöver det fick vi dela våra egna förväntningar på projektet och varandra. Vår camp director Mariana är utan tvekan en CISV-talang, jag var mycket imponerad över hennes sätt att leda förmiddagens arbete.


Dagplaneringen för vårt IPP, föredömligt välorganiserat! :)

Med lunch i magen satt några av oss ute och hade ett spontant och intressant geo-politiskt samtal. Det är verkligen intressant att kunna diskutera aktuella frågor med så många perspektiv närvarande! I dag diskuterade vi flyktingkrisen, IS och våra intryck Donald Trump…  :) 

Upplevelsebaserat lärande

Efter lunch delade vi in oss i mindre grupper för att börja närma oss de utmaningar vi kommer att möta. I första aktiviteten ställdes vi inför en uppgift som handlade om att ta reda på omständigheterna kring en fejkad händelse i en filippinsk kontext och dokumentera den på ett kreativt sätt. Redovisningarna var riktigt bra utifrån den korta tid vi hade för uppgiften. Min grupp gjorde en filmad fingerteater för att återge händelseförloppet. :) Efteråt gick vi igenom kulturella aspekter som vi behöver känna till vid vårt fältarbete.

Dagens sista aktivitet var en övning i krishantering. Den tog oss tillbaka till händelserna kring den jordbävning som drabbade Baguio City 1990, där 1600 personer omkom. Vi fick titta på ett bildspel och lyssna till ”tita Myrna” direkta erfarenheter (”Tita/Tito” är ett förled som filippinerna använder för att visa äldre personer respekt) av hela förloppet. Tita Myrna är en av personerna i vår stab. Efter den presentationen fick vi jobba vidare med ett case som handlade om katastrof-respons. Vi blev tilldelade olika intressentgrupper som skulle förhandla med de lokala politikerna. Jag tillhörde gruppen ”International Relief” och vår uppgift var att erbjuda humanitär assistans. Det var en ganska komplex uppgift, men med en kombination av humor och allvar lyckades vi komma fram till en prioritering och överenskommelse. Mest intressant var att få berättelsen om hur responsen fungerade för 25 år sedan och vad den inneburit för Filippinernas förhållningssätt till krisberedskap och respons i dag.

Vi avslutade dagen med middag och eftersnack. Tidsomställningen härjar fortfarande vilt och med helt olika effekter. Jag tillhör dem som fortfarande har kvällen som bästa koncentrationstid. :)

En ”vanlig” dag på Ating Tahanan (”vårt hem”)

  • Kl 8, Frukost/breakfast
  • Kl 9, Aktivitet/Activity (x2)
  • Kl 12.30, Lunch
  • Kl 13.30, Siesta
  • Kl 14.30, Aktivitet/Activity
  • Kl 16.30, Merienda (mellanmål/snack time)
  • Kl 17, Aktivitet/Activity
  • Kl 19, Middag/Dinner
  • Kl 20, Fri tid/Free time (för arbete, fortsatta samtal och kravlös samvaro)
  • Kl 22, ”Silence” – med hänsyn till omgivningen får vi bara vara inomhus då.


English summary

A beautiful first morning at our camp site, sunny weather and 70°F - feels great after weeks of dark fall at home!:)

Today we have been introduced to the project in detail. I think everyone has a better understanding about the tasks, challenges and expectations now. After lunch I was fortunate to share some time discussing geo-politics with some of the delegates. It’s really interesting to discuss common interest having so many different perspectives present! :)

In the afternoon we were split into groups and worked through two activities that will prepare us for the fieldwork starting next week. The first activity dealt with cultural sensitivity and the second with disaster relief. During the latter we got to learn about and share personal experience from the earthquake that struck Baguio City in 1990, killing 1600 persons. Tita Myrna, who is part of our staff, lived in Baguio at the time and her story was very moving. 

The people here are really friendly and interesting. There are participants from Colombia, the US, England, Denmark, Germany, the Netherlands, Mongolia, Egypt, Indonesia, Thailand, Australia and Japan. The age span of the group runs from 19-70 years, go diversity!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar