onsdag 30 december 2015

Dag 4, Stadsbesök!

Onsdag 30 december

Den här morgonen började på bästa möjliga sätt med ett kort yogapass utomhus. Jag insåg direkt att jag glömt bort vilken gåva det är att få träna utomhus! :)

Katastrofberedskap, lektion 1

Efter dusch och frukost följde dagens första aktivitet, som handlade om att komma överens om en katastrofplan för vårt läger. Den första morgonen här fick vi orientera oss på och rita en karta över anläggningen. I dag fick vi gå ut och ta reda på vilka platser som är säkra respektive farliga i händelse av en jordbävning. Vi kom fram till att den här anläggningen inte är någon önskedröm i det avseendet. Därefter fick vi rast som avbröts av att alarmet gick. Det intressanta med den här övningen var att en delegat försvann, utan att det var planerat. Vi hade tränat in kompissystemet, där man räknar in varandra i par. Det par som fallerade var två tjejer som inte talar flytande engelska och därav uppstod en situation där den ena inte insåg betydelsen av att ha sin partner med och den andra inte uppfattade att vi skulle utrymma oss själva till den säkra platsen på andra sidan gatan, utanför anläggningen. Mycket insiktsfullt för alla som deltog och vi fick revidera den plan vi hade kommit överens om direkt. :)

Besök i staden

Direkt efter lunch var det dags för dagens stora begivenhet, en utflykt ner till stan. Vi promenerade i fyra grupper tillsammans med varsin stabsmedlem. Jag hade turen att få tita Genie som anförare av gruppen. Hon har ungefär 60 års erfarenhet av CISV och utstrålar fortfarande stort engagemang och närvaro. Tillsammans med henne besökte vi valda delar av staden, bland annat den stora marknaden. Den påminde mycket om ”souken” i Marocko och det var kul att se de många olika avdelningarna med allt från kläder, hantverk, ris, blommor, frukt och grönsaker, etc. Vi hann även med ett besök på det mer moderna shoppingcentret i en annan del av Baguio.


Lite ris, någon? Lägg märke till påsstorlekarna...

Vid sextiden sammanstrålade vi med övriga grupper och blev bjudna på middag på en vegetarisk restaurang mitt i stan. Efter en god måltid gick vi vidare till en bar där vi hängde oss kvar en stund. Att promenera hem var helt uteslutet ur säkerhetssynpunkt (här finns ingen tänd gatubelysning på vägen ut till lägergården), så vi tog oss hem med taxi. Jag var inte ensam om att tycka att vi fått uppleva en supertrevlig dag. Min känsla är också att vi börjar se början på en fungerande grupp efter våra första dagar här!


Middag på vegorestaurangen "Oh My Gulay"


English summary

Today we have worked out an emergency plan, using an earthquake as our scenario. We were asked to walk around the site and find the dangerous and, as it turned out, less dangerous spots. Of the three bedrooms we are using I’m fortunate to be in the one with an exit just next to the safest spot.

In the afternoon we walked downtown to explore the city in groups of five delegates and one staff member. We had a really fun and nice time together, visiting the market place, the town mall and a few small craft shops along our way. We ended our day having dinner in a vegetarian restaurant and a visit to a bar next to it. After three days together we have gotten to know one another quite well and we are beginning to settle as a group.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar