fredag 1 januari 2016

Dag 5, temaaktiviteter och nyårsfirande

Torsdag 31 december

Under nyårshelgen har vi fortsatt vårt läger och nu kommit till den del som handlar om att dela kunskap och erfarenheter med varandra. Sättet vi gör det på är att varje delegation har med sig en aktivitet från sitt land, som knyter an till det tema som lägret har. Det har varit två intensiva, men mycket givande dagar! :)

Fokus på Indonesien, Thailand, Tyskland, England och Japan

Maysa från Djakarta stod för lägrets första temaaktivitet. Hon valde att tala om krisberedskap i relation till vulkanutbrott, som mer eller mindre tillhör vardagen i Indonesien. Nästa aktivitet hade Thailand som avsändare och handlade om konsekvenser av den stora översvämning som ägde rum i Bangkok 2013. Efter deras presentation fick vi göra en simulering som handlade om katastrof-respons. Därefter genomförde Tyskland ett förenklat case som hade klimatförhandlingarna i Paris som utgångspunkt. Vi blev indelade i delegationer och fick företräda olika länder eller aktörer. Jag blev placerad i Greenpeace delegation och fick förtroendet att hålla ett inledningsanförande efter att ha fått tre minuter att förbereda det samma… ;)

Efter klimatförhandlingarna fick vi en välförtjänad lunch innan det var dags för John från England att kliva fram. John är en pensionerad lärare och han hade, föga förvånade, valt att bygga sin aktivitet på temat översvämningar. Det var ett ganska ambitiöst, men intressant upplägg som kopplade krisberedskap och respons till beslutsfattande på lokal nivå. Sist ut på banan denna dag var Japan, som förstås delade erfarenheter från jordbävningen och efterföljande tsunami 2013. Deras praktiska tillämpning var riktigt kul – ett simuleringsspel som handlade om katastrofrespons. Spelet var ganska svårt och blev ännu lite knepigare till följd av en del språkförbistring när det gällde instruktionerna som förmedlades längs vägen. ;)

Nyårsafton

På kvällen hade vi fest med maskeradtema på lägersajten. Staben hade ordnat lekar, middag och musik – så det blev en del dans före midnatt. De många hotell som finns här i området sparade inte på mängden fyrverkeripjäser, från vårt panoramaläge kunde vi titta på fyrverkerier i närmare en kvart! Stämningen var på topp vid tolvslaget, trots att många av oss bara har känt varandra i fyra dagar tror jag att vi alla var helt nöjda med att vara i varandras sällskap denna kväll.


Lite svårläst, men ljusen ska utläsas som "2016". :)


English summary

A long day of intense work based upon some of the theme activities brought to camp by the participating delegations. Today we listened to cases from Indonesia, Thailand, Germany, England and Japan.. Most of the cases dealt with different aspects of crisis management, but Germany introduced us to a climate negotiation based on the recent Paris agreement. All activities were very interesting and relevant! Celebrating New Year’s Eve with all of the people here was fun. The staff had arranged for a nice dinner, we played some games, danced and enjoyed the many spectacular fireworks across Baguio City at midnight.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar