onsdag 6 januari 2016

Dag 10, Möte med våra partnerorganisationer

Äntligen en dag med något lägre intensitet! Två ämnen väntade oss denna soliga dag, möte med vår lokala partnerorganisation och en workshop med Paolo som är programansvarig på Center for Disaster Preparedness (CDP).  


Presentation av Shontoug

Shontoug Foundation är den partnerorgansiation som CISV har valt för det här projektet. Vi fick träffa Marietta, Chief Executive Officer och Alice, en av deras programsamordnare. Målet med mötet var att vi skulle presentera CISV för dem och de skulle presentera sig själva för oss. Vi fick veta att de är en lokal förankrad organisation som arbetar med att utvecklingsprojekt i byarna som finns i provinserna Benguet (där Baguio City ligger) and Ifugao. Shontoug arbetar med att främja utvecklingsmodeller med utgångspunkt i ursprungsbefolkningarnas kunskap och erfarenheter. Marietta var noggrann med att alla deras insatser handlar om att utveckla byarnas egen kapacitet och att varje projekt ska vara avslutat inom fem år. Alice är en av de som kommer att introducera oss i sin by när vi åker på första besöket i morgon. Hon berättade lite mer om vad vi kan förvänta oss av familjerna som ska "adoptera" oss för det här projektet. 

Efter mötet fick vi en mer praktiskt inriktad genomgång inför besöket av vår egen stab. Alla är verkligen peppade för att få åka ut spå fältarbetet!


Workshop med CDP

Efter lunch och en välgörande siesta var det dags för en ny workshop, ledd av Paolo från Centre for Disaster Preparedness. Den hade ett både intressant och roligt innehåll. Vi fick veta mer om hur man arbetar med att förbereda framförallt naturkatastrofer runt om i Filippinerna. Vi fick även arbeta praktiskt med ett antal övningar, där en handlade om att bygga hus utifrån olika uppsättningar material. 

Det pågår ett aktivt arbete med att öka lokalbefolkningens engagemang i krisberedskap, eftersom man vet att klimatförändringar kommer att öka antalet väderrelaterade katastrofer i framtiden. Paolo berättade även att för närvarande pågår omfattande förberedelser i Metro Manila där man statistiskt räknar med en jordbävning inom en 5-10 års period som kommer att vara över 7 på Richterskalan och med 35 000 dödsfall. I regionen Cordillera, "vår" region, är tyfoner vanligt förekommande, men bristen på vatten under torrperioden (december-maj) är en lika stor fråga för människorna här. 



Husbyggande pågår under workshop med National Disaster Risk Reduction Management Council.

Kulturafton

Sist på kvällen hade tita Genie bjudit en förening som kom hit och berättade om de olika provinserna i Cordillera utifrån ett kulturellt perspektiv. Vi fick en presentation folkdräkter, musik och dans. De avslutade sitt program med "sharing" och då fick vi välja vilka danser vi ville lära oss. Det var en enkel, men äkta och därför väldigt fin kväll!

 




English summary

A nice day when we had three interesting visits at our camp site. In the morning we got to meet representatives of our partnerorganisation, the Shontoug Foundation. Shontoug has its base in Baguio City and from there they reach the many small villages in the provinces of Benguet (where we are staying) and Ifugao. Their projects and models focus on development and sustainability aimed to protect the rights and needs of indigenous peoples. We got to meet the chief Executive Officer Marietta and one of the program coordinators, Alice, that will take care of us during our three days of field work. 

In the afternoon we had a workshop with a representative from the Center for Disaster Preparedness. It was very interesting and we were challenged by practical exercises.

We rounded off our day together with a cultural group that introduced us to the traditional attires, music and dance of the Cordillera region.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar