tisdag 12 januari 2016

Dag 17, Avslutning i Kapangan

Sista besöket i Datakan och Dagao var vad som väntade oss denna dag. Till allas belåtenhet kunde vi åka lite senare än vad vi gjort vid tidigare tillfällen. Vid 9-tiden var våra jeepneys packade med mat till knytkalaset, gåvor till förskolorna, teknikprylar för vår presentation och oss själva. Resan gick bra, nu har vi alla lärt oss vad resan innebär och kunde känna igen vissa hållpunkter längs vägen. :)

När vi kom fram var det full aktivitet med matlagning och andra förberedelser vid den plats som fungerar som "bystuga" i Datakan. Här finns möjlighet för besökare att övernatta och ett stort kök för större sammankomster. Stämningen var fin, nu när vi har fått lära känna varandra lite mera.

Del av samlingsplatsen, "Datakans bystuga", för vår avslutning.

Vi hade förberett ett program för förmiddagen som bestod av ett par lekar, en presentation om utmaningar kopplade till klimatförändring och så filmvisning. Vi visste ju inte riktigt hur familjerna skulle agera när vi introducerade dem till CISV-kulturen på detta sätt, men det fungerade riktigt bra.

Vår publik under CISV:s program.

Valentina delar erfarenheter av klimatförändring i Colombia.

Efter att vi avslutat vår del av programmet åt vi lunch och pratade om en massa olika saker. Jag fick en del feedback på det faktum att Filippinerna har 2/3 av Sveriges yta, men en befolkning som är tio gånger större. Skillnaderna i trycket på samhällets infrastruktur är gigantiska!

Under eftermiddagen var det familjerna som stod för underhållningen. Det satte på sig sina folkdräkter och bjöd på musik, dans och sång. Vi fick naturligtvis också dansa efter bästa förmåga, vilket ledde till en del kommentarer och många skratt. Det var ändå intressant att iaktta hur stolta de var över sitt kulturarv och de var måna om att visa oss hur vi skulle dansa på rätt sätt. Vid ett tillfälle fick vi möjlighet att dansa fritt två och två i mitten av ringen och då uppstod viss förvirring när de skulle följa oss. :)
Våra familjer i Datakan i sina traditionella kläder.

Några av eftermiddagens musikanter.

Vi avslutade dagen med att sitta i ring och dela erfarenheter av vårt utbyte. Jag tror att vår stab fick med sig massa positiv feedback både från oss och dem, vilket de verkligen förtjänar. Sammantaget kändes dagen som en värdig avslutning på det utbyte vi har haft med varandra. Det är så häftigt att tänka hur vi fått två olika världar att mötas på ett ömsesidigt givande sätt!

När vi kom tillbaka till lägergården väntade middag. På kvällen körde vi på nytt några lekar som fick stämningen att höjas ytterligare. Alla är lite påverkade av att vi nu med snabba steg närmar oss avresa. Jag gick och lade mig vid midnatt, men många av de yngre stannade förstås uppe långt efter det...

English summary

This day was very special to us. It was our last day in Datakan village and we were going to have a sharing on climate change and also share the films we have produced. We left Baguio at nine in the morning and arrived 1,5 h later. Apart from ourselves we brought food for a potluck lunch and gifts for their daycare centre. 

We started the program with some games and from that we moved on to our presentation. Everything was well received and after we were done it was time for lunch. In the afternoon our families had a cultural sharing with us which was really nice. Before leaving we spent some time sharing experiences of the exchange we have had and it seemed both parties were happy to have had this opportunity to meet. I know I am very happy to have been part of it! We were back at Ating Tahanan for dinner and ended our day playing funny games until midnight. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar