lördag 2 januari 2016

Dag 7, avslutande temaaktiviteter

Under natten regnade det en hel del och vädret vacklade en del även under dagen. Faktum är att det är lite svensk sommarkänsla över vädermönstret här – klart på morgonen, molnigt mitt på dagen och sedan kommer det ev lite regn på eftermiddagen. Filippinerna vi har omkring sig menar att detta är ett nytt fenomen, de är vana vid att det ska vara soligt och runt 15-20°C vid den här tiden på året. 


Fokus på Sverige, Danmark, Egypten, Colombia och Australien

I dag var det Lindas och min tur att hålla en temaaktivitet. Vi var lyckligt lottade att få första passet direkt efter frukost. Vår aktivitet handlade om samer, mer specifikt klimatförändringens påverkan på rennäringen. Vi började med att visa en film och därefter sammankallade vi till en simulerad förhandling om markanvändning. Vi delade in oss i tre grupper; renägare, skogsindustrin och svenska staten. Frågan de skulle förhandla om var huruvida samernas rätt att använda renmarker skulle förstärkas till följd av effekterna av klimatförändring och i så fall hur. Det hela fungerade bra och efter förhandlingen (som slutade med en partiell överenskommelse) visade vi ytterligare en film om samerna, men en med fokus på samerna som ursprungsbefolkning.

Skogsindustrin förbereder sitt deltagande i förhandlingen.

Efter oss var det Danmarks tur, som valde att göra en kreativ workshop. Vi fick jobba med att ta fram en lägerlåt med naturkatastrof-tema, baserat på en av Mø’s hit-låtar. Vi fick skriva en ny text och sedan spela in och filma det hela med hjälp av våra smartphones. :)

Tone och Marc från Danmark.

Under eftermiddagen hade delegaterna från Egypten, Colombia och Australien sina aktiviteter. I den första fick Ahmed oss att bygga skydd utomhus, utifrån vissa anvisningar och begränsningar. Min grupp slog sig snabbt ihop med en annan och tillsammans lyckades vi få upp ett skydd som rymde oss alla. Vi var färdiga först och kunde även hjälpa övriga och ta hand om särskilt nödställda, som en gravid kvinna och andra drabbade när sandstormen drog in. :)

Valentina från Colombia, som för övrigt vet vem Vera, genomförde sedan en aktivitet om katastrofrespons med begränsade resurser. Heath från Australien hade en aktivitet som handlade om krisberedskap för bränder i bushmarker/-områden.

Lyckad erfarenhetsdelning

Före middagen summerade vi vad vi har lärt oss från alla olika aktiviteter och det blev en ganska lång lista… Jag känner att jag har lärt mig massor, framförallt i frågor om krisberedskap och -respons. Att få göra det i en sådan här lärandemiljö är verkligen en ynnest!

Sist på dagen höll Ella från Nederländerna en kort workshop om openstreetmap.org, ett initiativ där frivilliga bidrar till att skapa kartor som fortfarande saknas världen över.

English summary

Today we concluded three days of theme activities. Linda and I were among the countries presenting cases. Our case focused on climate change and Sami reindeer herding, including a simulated negotiation about land use. At the end of the day we all documented what we have learnt through participating in the theme activities and ended up with quite a long bullet list. I know that I have learnt a lot, foremost about crisis management, during these three days. I really enjoy doing it in this kind of an international environment! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar