fredag 1 januari 2016

Dag 6, nytt år - nya temaaktiviteter!

Fredag 1 januari

”Hero in the evening, hero in the morning” sade vi när vi var ute på konferenser med AIESEC för många år sedan. Samma sak gäller här, men vi fick i alla fall en timmes sovmorgon nyårsdagen till ära och började klockan tio. :)


Vårt sovrum "Attic Hall", min säng längst ner vid fönstret.


Fokus på Filippinerna, USA, Nederländerna och Mongoliet

I dag inledde Irene som är delegat från Filippinerna. Hon hade krisberedskap på lokalnivå som tema. Hon visade bland annat en film som handlade om hur Röda Korset arbetar med att engagera lokalbefolkningen i krisberedskap, jätteintressant! 

Efter lunch tog Laura från Maine, USA över. Hennes aktivitet tog utgångspunkt i orkanen Sandy. Hon använde sedan en innovationsmodell för att engagera oss i att ta fram olika lösningar på utmaningar som hade koppling till erfarenheterna av Sandy. Riktigt bra och dessutom kul eftersom vi fick klippa och klistra för att ta fram enkla prototyper. :)


Klipp och klistra, från vänster: Heath (från Australien), Katharina (från Tyskland) och Mariana, vår Camp Director. 


Efter en paus var det dags för Nederländerna, som är lägrets största delegation med fyra personer, att hålla sin aktivitet. Den handlade om vatten och riskerna för översvämning i ett land som ligger under havsnivå. Den praktiska tillämpningen i deras case var genomförande av ett krismöte för att fatta beslut om huruvida en evakuering skulle äga rum eller inte, till följd av onormal nederbörd. I detta case blev jag mötesordförande tillsammans med Naraa från Mongoliet. (Naraa är internationell stab här på lägret och ska vara camp director för ett IPP i Mongoliet senare i år.) Vi var båda nöjda med att lotsa mötets många deltagare fram till ett tillfredsställande beslut. :)

Sist på dagen, när ork och fokus började tryta hos oss alla, fick Doljo från Mongoliet ta över. Hennes case handlade om extrem kyla till följd av klimatförändring (en intressant brygga över till den aktivitet som Linda och jag ska hålla i morgon!). Trots att orken verkligen var på väg att ta slut så utmynnade även denna aktivitet i intressanta diskussioner. På en dryg timme lärde jag mig mer om Mongoliet än jag gjort hittills i livet – sorgligt, men sant.

Vi avslutade dagen med middag och ett kort ”camp meeting” för att komma på banan i frågor som har bäring på nästa fas av lägret. Staben fortsätter att styra lägret med säker hand och det känns verkligen bra!

English Summary

Today we were given one extra hour of sleep in the morning, which was probably a very good idea. We have had a second day of theme activities, based on cases presented by the Philippines, the US, the Netherlands and Mongolia. I'm happy to learn a lot and thankful to share my time with the many dedicated people here! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar