söndag 10 januari 2016

Dag 14-15, Prestationsångest...

Efter vårt andra besök i Kapangan har vi haft fullt upp på lägergården. Vi har arbetat i grupper med att färdigställa en rad olika dokumentationsprojekt, där våra filmer har haft högst prioritet. Med jämna mellanrum har vi gjort gemensamma avstämningar, men annars resten av tiden har alla varit utspridda för att komma framåt. I den här fasen finns förstås en del prövningar och det interkulturella lärandet slår ut i full blom. ;)

Den 12 januari ska vi åka tillbaka till vår by för en gemensam avslutning med våra värdfamiljer. Tanken är att vi dels ska dela våra filmer, men även bidra med ett samtal om klimatförändring. Under lördagen ägnade vi förmiddagen åt att ta fram ett upplägg för hur vi göra den delen av vår föreläsning. Det blev en intressant diskussion med många olika perspektiv och tankar, men vi lyckades enas i slutänden.


Filmproduktion

Under lördag eftermiddag inriktade vi oss helt på att få ihop vår film. Det gick lite trögt till en början eftersom vi hade ett ganska spretigt material när vi lade ihop vår filmning i Balok med den som Masya och Pear hade gjort hos sin värdfamilj. När vi lade ner arbetet för dagen hade vi ändå en idé om hur vi skulle korta ned och sy ihop det hela.

Före middagen körde vi lekar för att släppa prestationskraven för en stund. Efter middagen fick vi besök från Manila. Det var jättekul att återse Bobit och Leslie som tog emot oss när vi kom hit. De hade även med sig Zak, som är avgående ordförande i den ena lokalföreningen där.


Välkommet besök från Manila; Zak, Leslie och Bobit - här tillsammans med delar av vår stab (Naraa, Mariana och Anne Marie).


Minnesvärd morgonstund 

Det finns ett visst mönster här som innebär att vi som är 40+ 1) äter frukost och 2) gör det något tidigare än de yngre. Eftersom våra besökare övernattade blev sällskapet lite större på söndag morgon. :) Vi fick en mycket trevlig start på dagen, med intressanta samtal om Baguio, CISV och hållbarhet.

Vi började dagen med att ta ett gruppfoto. Det verkar vara en sak som har betydelse här och i dag var det dags för den aktiviteten.



Sedan väntade en ny lång arbetsdag med film och webbsida. Jag ägnade större delen av tiden till den senare tillsammans med Anabel från Tyskland. Även om vi prövades av ett sviktande Wifi var det faktiskt ganska vilsamt att arbeta med en tämligen likasinnad person! Utöver det planerade arbetet har vi med hjälp av de delegater som är mest slipade på film beslutat att försöka färdigställa en film om IPP som CISV-program. Vårt produktionstempo ökade således ytterligare ett snäpp jämfört med gårdagen.

Målmedvetenheten segrar!

Vi hade kommit överens om att alla filmer från Kapangan skulle vara klara till middagen klockan 19. Med något litet undantag lyckades vi med denna målsättning! Efter maten blev det en högtidsstund när vi samlades för att titta på vad vi hade producerat. Strax efter att vi hade börjat dök Kidlat Tahimik upp igen för att ta del av vad vi hade åstadkommit. Han gav oss bra feedback utifrån de samtal vi haft tidigare och på det hela taget tror jag att han i huvudsak var nöjd med sina adepter. :)

English summary

The last two days we have been very busy completing our documentation at camp. All together it consists of six films and one website for the our project. On January 12 we will do our last visit in the villages where we are going to have a sharing on climate change and present our films. Consequently the entire camp has focused on editing hundreds of shootings and pictures, trying to make sense of it according to our theme. Not surprisingly our work has meant a few trials, but all in all I think we have been successful. Sunday evening we were able to view five of the films together with Kidlat Tahimik who provided some constructive feedback on our work. I was really happy to see two pressuring days end in a positive way!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar